Cold Brew Nasıl Yapılır?
Cold Brew, Türkçeye “soğuk demleme” olarak çevrilebilir. Kahvenin soğuk suya demlenmiş hali ya da demlenmiş kahvenin soğutulmuşu diyebiliriz. Topraktan fincana gelinceye kadar uygulanan her yöntemle farklı tatlar elde etmenin mümkün olduğu kahve, işin içerisine soğuk ibaresi girdiğinde bambaşka bir hal alıyor. Demleme süreleri uzuyor ve kahvenin içeriğindeki her aroma suya geçmiyor. Bu da ortaya benzersiz lezzetlerin çıkmasını sağlıyor.
Klasik Cold Brew Demleme
Cold Brew demleme, bir filtre haznesi içerisine konulan kahvenin su içerisinde en az sekiz saat bekletilmesiyle elde edilen bir kahve türüdür. Bu demleme yönteminin temelleri çok eskiye dayanıyor. Eski bir Japon demleme geleneği olan Mizudashi’ye dayandığı kabul ediliyor. Hatta piyasada bu tip demleme yapan ürünlerden birisine de mizudashi adı verilmiştir. Bu yöntem hem kahveyi demlemek hem de bitki çaylarını demlemek için kullanılmaktadır.
Klasik Cold Brew demleme sırasında kahve, bir filtre kutusu içerisine yerleştiriliyor ve oda sıcaklığında su dolu sürahinin içerisine bırakılıyor. Sonra buzdolabına kaldırılıyor ve burada en az 8 saat boyunca bekletiliyor. Hatta en iyi demlemeyi elde etmek isteyenler 16 saat bekletmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla bu demleme yönteminde işlem, oda sıcaklığında başlayıp 2-3 dereceye kadar düşürülüyor. Başlangıç ve bitiş sıcaklıkları arasında büyük fark ortaya çıkıyor. Bu da beraberinde bambaşka bir tat ortaya çıkmasına neden oluyor. Sütlü tariften farklı olarak sadece süt kullanılmıyor.
Sütlü Cold Brew Tarifi
Süt, Cold Brew için bir zorunluluk olmasa da damak zevkine göre tercih edilebilir. Sütlü Cold Brew tarifi için şunlara ihtiyacınız var:
- 1 litre soğuk su,
- 120 gr kahve,
Servis için;
- 4 adet küçük buz
- 1 su bardağı süt.
Taze çekilmiş kahve çekirdeklerini bir sürahiye aktarın ve üzerine soğuk suyu ilave ederek karıştırın. Ardından karışımı 12 saat kadar bekletin. Daha sonra tel süzgeç yardımıyla karışımı süzerek cam bir kaba alın. Cam kabın ağzına kâğıt bir filtre yerleştirin ve iyice pürüzsüzleşmesi için bir kez daha süzün. Bardaklarınızın yarısını kahve, geri kalanını süt doldurarak afiyetle tüketin.
Cold Brew Ekipmanları
Cold Brew ekipmanları oldukça çoğaltılabilir. Bunun için piyasada üretilmiş çeşitli demleme ekipmanları bulabilirsiniz. Cold drip, cold brew sürahileri, french press, kavanoz ya da tencere kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin ne yoğunlukta ve hangi profesyonellikte bir kahve deneyimi istediğinizle alakalıdır. Eğer evinizde tek seferlik bir deneme yapmak isterseniz geniş kapsamlı ekipmanlara ihtiyacınız yok elbette. Fakat tadını beğenir ve “ben bunu sık sık yaparım.” diyorsanız ekipmanlarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Cold Brew Kaç Kalori
Cold Brew kahve, metabolizma hızlandırma etkisine sahiptir. Bu yüzden diyet öğünlerinde fazlasıyla kullanılıyor. Elbette diyette iseniz kalori değerini merak etmeni çok doğal. Özellikle günlük kalori değeriyle besleniyorsanız mutlaka içtiğiniz kahvenin de kalorisine dikkat etmenizde fayda var.
Cold Brew kalori miktarı oldukça azdır. Sade bir kahvenin kalorisi 58 ile 91 arasında iken yağlı sütlü bir kahvenin kalorisi 108 ila 168 arasındadır. Boyutuna göre değişir. Tall boy bir Cold Brewde 148 mg kafein, 0,1 protein ve 0 yağ bulunur.