Okkalı Kahve Nasıl Yapılır?
Okkalı kahve için ilk olarak cezveye tepeleme bir tatlı kaşığı kahve koyun. Eğer şekerli yapacaksanız kaşığın üçte biri kadar şeker ekleyin. Ardından bir büyük fincan su ekleyip karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye bırakın. İlk kaynamada köpüğünü fincana alın. İkinci kaynamada da ateşten çekip fincana aktarın. Keyifle yudumlayın.
Okkalı Kahvenin Püf Noktaları
Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır ve bu kahve okkalı kahve olursa hatırı çok daha uzun olur. Peki okkalı kahve nasıl yapılır? Bunun için öncelikle suya dikkat edin. Kahve yapımında kullanacağınız suyun mutlaka soğuk olmasına dikkat edin. Fakat bu, buzdolabından çıkarılmış bir su değildir. Normal oda sıcaklığındaki sudur. Dolayısıyla kettleda kaynattığınız suyu da kullanmayın. Doğrudan o an oda sıcaklığındaki su ile kahvenizi yapın.
Okkalı kahve için kahvenizin taze olmasına özen gösterin. Unutmayın ki kahve için en ideal saklama ortamı ışık görmeyen, hava almayan kaplardır. Bu koşullarda bir hafta kahveniz tazeliğini korur. Buzdolabında saklarsanız bu süreyi iki haftaya, derin dondurucuda saklarsanız üç, dört haftaya çıkarabilirsiniz. Eğer mümkünse çekirdek halinde evinizde bulundurun ve pişireceğinizde ihtiyacınız kadarını ezin.
Okkalı bir kahve için en ideal pişirme aracı bakır cezvedir. Evet bakır cezvenin kalaylanma gibi sorunları vardır ama elektrikli kahve makinelerinin, çelik cezvelerin hiçbir bakır cezvenin yerini tutmaz.
Okkalı bir kahvenin bir diğer püf noktası ateştir. Pişirirken kesinlikle ateşi harlamayın. Kısık ateşte, tavlayarak, ağır ağır pişsin ki lezzeti kırk yık hatır bıraksın.
Nedir Bu Okkalı Kahve?
Kahve, tüm dünyada en fazla tüketilen içeceklerden biri olmakla birlikte ülkemizde apayrı anlamları vardır. Günümüz ülke coğrafyamızda kahve üretimi yapılmıyor olsa da bugün Türk kahvesi olarak nam salmış, patent almış bir kahve yapılış tarzımız vardır. Kültürümüzde kahvenin o kadar güçlü bir yeri vardır ki pek çok atasözüne, deyime girmiş, farklı anlamlar kazanmıştır. Kahve ile alakalı kullanılan kelimelerin başında da okkalı kahve ifadesi yer alır. Okka, kültürümüzde kullanılan, eski ağırlık birimlerinden birisidir. Bir okka bin iki yüz seksen üç grama denk gelir. Okkalı kahve ise büyük fincanda ikram edilen kahveye verilen isimdir. Büyük fincanda ikram edilmesi küçük fincana göre daha fazla kahve barındırmasının yanında lezzetiyle de alakalıdır. İyi yapılmış, lezzetli bir kahve büyük fincanda ikram edildiğinde kişiyi adeta kahveye doyurur. Bu, eli bolluğun ve cömertliğin de ifadesidir. Aynı zamanda okkalı bir kahve istemek, isteyen kişi ile istenen kişi arasındaki muhabbetin ve samimiyetin de göstergesidir.
“Okkalı Kahve Tarifi?” için 2 yanıt
aradığım okkalı tarifini sonunda buldum.
tek bir sorum var nasıl daha köpüklü yapabilirim?
en sonunda kolay bir tarif buldum 🙂
Teşekkürlerr 🙂