Geçmişten Günümüze Kahve
Güne iyi bir başlangıç yapmak isteyenlerin vazgeçilmez içeceği olan kahve, günümüzde farklı tatları ve çeşitleri ile en çok tercih edilen içeceklerden biridir. Kahve uzmanlarına göre kahve 575 ve 850 yılları arasında Etiyopya’da tarihi yolculuğuna başlar. Halen Etiyopya da doğal olarak yetişen kahve ağaçları vardır. Bu nedenle Etiyopya kahvenin anavatanı sayılır.
Kahvenin Keşfi
M. S. 850 yıllarına kadar uzanan kahvenin keşfi oldukça ilginçtir. Rivayete göre Kaldi adındaki çoban, keçilerinin bir meyveyi yedikten sonra canlandığını fark eder. Çoban bu meyveyi kendi de denemeye karar verir. Denedikten sonra hissettiği mutluluk ve güç çok hoşuna gider. Bu şekilde kahve tarih sahnesine adım atar. Sonrasında ise kahvenin dünya yolculuğu başlar.
Keşişlerin Kahve Keşfi
Denenmiş bu gizemli meyve keşişlerin dikkatini çeker. Tadını acı bulan keşişler meyvenin hepsini yanan ateşe atar. Yanan kahveden gelen lezzetli aroma keşişleri meraklandırır. Kavrulan meyveden içecek demleyerek bu şekilde denerler. Bu şekilde çok daha güzel bir lezzet olarak beğenirler. Hatta kahveyi Allah’ın bir hediyesi olarak değerlendirirler. Çünkü kahve içen keşişler bütün gece ayakta kalmışlardır. Kahve tohumunun ünü giderek artmaya başlar. M. S. 1000 yıllarında Yemen’de kahve üretimi başlar.
Osmanlıların Kahve ile Tanışması
Osmanlı devleti Yemen’e doğru genişler. Bu şekilde kahve ile tanışırlar. 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa Kanuni Sultan Süleyman’a kahve hediye eder. Saray bu şekilde kahve ile tanışır. Türk kahvesi için 40 kişilik kadrolu kahveci ustaları sarayda görev yapar. Hatta haremde cariyelere kahveyi doğru pişirme dersleri de verilmiştir.
Kahvenin Arap Yarım Adasındaki Yolculuğu
Araplar kahve yetiştirmiş. Aynı zamanda dünyada kahve ticaretine başlar. 16. Yüzyıla gelindiğinde İran, Suriye, Mısır ve Osmanlı devletlerinde de yetiştirilir. Orta doğu şehirlerinde ortaya çıkan Kahve Haneler kahvenin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Bu şekilde popülaritesi hızlı bir şekilde artmıştır. Hac için Arabistan’a gelen hacılar Arap Şarabı olarak adlandırılan bu içeceği çok beğenir. Bu şekilde kahve dünyaya yayılmaya başlar.
Kahvenin Avrupa’ya Gelişi
Gezginler yakın doğu seyahatlerinde alışılmışın dışında koyu siyah renkli bu içecek hakkında hikayelerle evlerine dönerler. 17. Yüzyılda kahve Avrupa’ya ulaşır.1615 yılında Venedik’te kahve pek hoş karşılanmaz. Papa’nın bu içeceği yasaklaması istenir. Ancak Papa’nın kahvenin tadını beğenmesini ardından Avrupa’da daha hızlı bir şekilde yayılmaya başlar. 17. Yüzyıl ortalarında ortak ilgi alanlarına sahip patronlar arasında yayılan kahve, artan kahvehanelerde ticaretin gelişmesini sağlamıştır. Bu aşamadan sonra sadece 100 yıl içinde kahvenin tarihi tüm dünyada bir ticaret ürünü olarak anılmaya başladı.
Türk Kahvesinin Yaygınlaşması
Avrupa mutfağı ile buluşan kahve zaman içinde yeni hazırlama metotları ile cezve ve güğümlerde pişirilerek Türk Kahvesi adını alır. Osmanlıdan bu yana gelişen bir kültür olan kahve haneler eski dönemlerde sanatçılarla dolup taşan yerlerdi. Kahvenin ilham verdiği eserler ile kahve tam bir kültür halini alır. İstanbul’da 1871 yılında baba mesleğini devam ettiren Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başlar. Bu şekilde İstanbul sokakları taze kavrulmuş kahve kokusu ile dolar. Bu yenilik kısa süre için de yaygınlaşır.
Espressonun Tarihi & Yaygınlaşması
Kelime anlamı olarak Espresso çok hızlı demektir. Dünya kahve lügatinde ise çok ince öğütülmüş kahvenin üzerine basınç yolu ile sıcak suyun akması şeklinde tanımlanır. Kaynayan su buharının kahveden geçirilmesi fikri ilk olarak 1820 yılında Fransız Bernard Rabaut tarafından uygulanır. Kısa bir zaman için bu metot kahve satıcıları tarafından kullanılmaya başlar. Espresso tarihi için mihenk taşı olan makinesi 1855 yılında üretilir. Kısa zamanda geliştirilerek günümüzdeki halini alır.
Filtre Kahvenin Tarihi & Yaygınlaşması
Öğütülen kahve çekirdeklerinin 90 ile 95 C arası sıcaklıktaki suyun geçirilmesi ile filtre kahve demlenir. Türk kahvesinde olduğu gibi telve içilmez.
Kahve geçmişten günümüze farklı lezzetler ve demleme yöntemleri ile çeşitlenerek gelmiştir. Günümüzde de farklı aromalar ve demleme metotları ile insanların keyifle tükettiği içeceklerden biridir.