Kategoriler
Genel

Decaf Kahve Nasıl Yapılır?

Kafein, sinir sistemini uyarır. Fakat pek çok insan da kahve içmeyi çok sevse de kafein alım miktarını azaltmak ister. İşte bu noktada decaf kahve devreye giriyor.
220 ml bir bardak kahvede ortalama kafein miktarı 5 mg’dır. Kafeinden uzak durmak ama kahve zevkini de tatmak isteyenler için decaf kahve mükemmel bir alternatif olarak öne çıkıyor. İlk olarak 19. Yüzyıl başında alman kimyager Friedlien Ferdinand Runge tarafından keşfedilen kafein, Kaffee Hag adlı şirket tarafından ayrıştırılmıştır. Decaf kahvede de kahvenin barındırdığı kafeinin %97’si ayrıştırılarak kafein miktarı son derece düşürülmektedir.

Decaf Kahve

Decaf Ne Demek?

Decaf, kafeinsiz kahve anlamına gelen İngilizce bir kelimedir. Kahveyi kafeinlerinden ayrıştırmak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlar, su, karbondioksit ve organik çözücülerdir. Su yönteminde kahve çekirdekleri kafeinden ayrışana kadar suda yıkanır. İsviçre su prosesi olarak bilinen yöntemde ise karbondioksit ya da kömür fitresiyle kafein çıkarılır. Kafein çıkarma, kahve çekirdeklerinin kavrulmadan e öğütme işlemine girmeden önce gerçekleştirilir. Uygulanan yönteme göre de kahve çekirdekleri koku, renk ve tat değiştirir. Fakat aslında ortaya çıkan hiçbir zaman tam kafeinsiz bir kahve değildir. %3’lük bir kafein daima kalmaktadır.

Neden Decaf Kahveler Var?

Decaf kahvelerin ortaya çıkışı, bazı insanların kafeine karşı hassasiyetlerinin olmasından kaynaklanır. Çünkü kafein tüketimi sinir sistemini etkiler ve aşırı tüketilmesi herkeste yan etkiler oluştursa da hassasiyeti olan kişilerde etkisini daha çabuk gösterir. Bu da huzursuzluk, kaygı, uyku problemlerinin ortaya çıkmasına yol açar.
Bazı kişiler gün boyu daha fazla kahve tüketmek isteyebilir. Elbette hepimizin çeşitli zevkleri vardır ve kimileri için tiryakilik derecesinde kahve sevdası olabilir. Bu kişiler de yan etkilerine maruz kalmamak adına tercihlerini decaf kahveden yana kullanabilir.
Sağlık gerekçeleri de kafein kısıtlaması gerektirir. Hamile olanların, emzirenlerin kafein alması çoğu zaman kısıtlanır. Yine ergenlerde, çocuklarda, kaygı, uyku problemi olanlarda da kafein kısıtlaması gerekebilir. Bu noktada decaf kahve iyi bir alternatiftir. Üstelik decaf kahve pek çok fayda sağlar. Günlük düzenli tüketilmesi halinde diyabet riskini azaltır. Karaciğer enzim seviyesini düşürerek koruyucu bir kalkan oluşturur. İnme, erken ölüm riski, kalp rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar da en aza indirilir. Yaşa bağlı zihinsel gerilemelerde olumlu etki eder. Yapısında bulunan fosfor ile hafızayı kuvvetlendirir. Beyindeki nöronları koruyarak Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.

Decaf Kaç Kalori?

150 gr şekersiz bir decaf kahve, yani 1 büyük fincan kahvenin kalori değeri yaklaşık 2’dir. Şeker ve şurup eklenmediği taktirde kalorisi son derece düşük olur ve kronik rahatsızlığı olanlar, uyku problemi olanlar için tercih edilebilir seviyededir. Bu yüzden kahveden vazgeçemiyor; fakat kafeinden de uzak durmak istiyorsanız decaf tam size göre.

Son Söz

Kahve, tüm dünyada en fazla tüketilen içeceklerin başında gelir. Dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilerek her yer dağılan kahvenin yetişme ortamlarına, uygulanan işlemlere göre çeşitleri vardır. Bu da hemen herkesin damak zevkine uygun bir kahve türünün ortaya çıkmasını sağlıyor. Ülkemizde kahve yetişmese de pişiriliş şekli ile Türk kahvesi olarak kalıplaşmış ve bir marka değeri kazanmış olan kahvenin en temel özelliği içeriğindeki kafeindir. Decaf ise kahve alımını ve uyarımını azaltmak isteyenler için özelleştirilmiş kafeinsiz bir kahve türüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir